Sveindal Museum

Publisert . Sist endret . i kategorien Kultur

sviendal
En kulturhistorisk perle i kommunen.

Sveindal Museum

Onsdag 15. august hadde Sveindal Museum sin siste offisielle åpningsdag for denne sommersesongen. Noen grupper skal besøke museet utover høsten, og på bestilling kan man få omvisning i huset som er ca. 350 år gammelt. Her kan du lære litt mer om det spesielle kulturminnet i Audnedal kommune.

Sveindal Museum ligger i idylliske omgivelser på Sveindal i Audnedal. Museet består av et tømmerhus i T-form, med inventar. Huset og gjenstandene var en testamentarisk gave fra Anna Sveindal, til Sveindal krets. Og innholdet i huset er imponerende godt bevart! Her finnes store og små gjenstander som alle forteller sin egen historie om hvordan levekår og hverdagen var for flere hundre år siden. Rosemalte kister og senger, krakker og stoler, kjøkken med åre, servise og broderte tekstiler - alt har hatt en funksjon og blitt brukt da det bodde mennesker i huset. 

spisebord

Elisabeth Haaland, formann i styret for Sveindal Museum, forteller om menneskene som bodde her og gjenstandene med innlevelse og glede. Hennes kunnskap og engasjement for museet er stor. Underveis i omvisningen blir man gjort oppmerksom på en mengde små og store detaljer. Museet har alt fra hjemmelagde klesklyper, praktiske innretninger på vegger og i tak, til mer sjeldne løsninger som ”sjimlibråk” - brukt til å gjøre saue- og geiteskinn myke. Spesielt for huset er at det allerede i 1917 ble innlagt elektrisitet, installasjonen er i dag bevart slik at man kan se hvordan de gamle ledningene strakk seg. Anna Sveindal sørget for at huset fikk mange flotte lamper, en del av de med håndmalte motiver!  

I tilegg til kjøkkenet har huset to stuer i første etasje. I andre etasje har Vest-Agder Museet bidratt til utstilling med ulike redskaper. Et eget tekstilrom finnes også, med vev og rokk. Anna Sveindals eget soverom finner man enkelt innredet, med selvbrodert morgenhilsen hengende over sengen:

"Godmorgen.
Er alt vel idag?
ya tak
Bede og arbeide
Det er vort felles Maal"

Elisabeth Haaland forteller videre at skoleklasser fra både Audnedal og Åseral besøker museet i løpet av sesongen. En del turister, grupper og tilfeldig besøkende blir det også. Hver sommer er det egne guider som formidler historien om Sveindal Museum til de besøkende. Brosjyre med engelsk, norsk og tysk tekst er også mulig å få.

Stemningen i det gamle huset er god, historien er spennende og blir godt fortalt.  Gjenstandene er kulturhistoriske skatter, som forteller oss mye om en tid da man levde ganske annerledes enn i dag. Alt dette gjør et besøk til Sveindal Museum vel verdt turen!