Folkefest for de kongelige

Publisert . Sist endret . i kategorien Norges beste kommune

fotograf: Berit K. HøylandI anledning Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit valfartet Audnedølene til Byremoparken på denne vakre høstdagen i september. Her ventet forventningsfulle barn, ungdom, voksne og eldre på at Kronprinsparet skulle ankomme etter en kjøretur oppover den vakre Audnedalen. Sammen med ordfører, fylkesordfører, artister og andre inviterte gjester fikk de oppleve et strålende opplagt Kronprinspar som virkelig så ut til å sette pris på det de ble servert.

fotograf: Berit K. HøylandMedlemmer av Musikkverkstedet satte bokstavelig talt tonen for programmet i strandkanten med musikk som kunne se ut som å treffe De Kongelige midt i smørøyet. De unge musikktalentene tryllet fram tre unike nummer fra en rocka, men likevel variert katalog. Et nesten rent jenteband satte standaren, før en herlig miks av klassisk musikk smelta sammen med rock, traff og satte publikum og de inviterte i den rette stemninga, før en harmonisk duett rundet av den musikalske delen av programmet.

Så var det Kronprinsens tur til å innta den flyttbare talerstolen. Han startet med å gratulerere kommunen med kåringen i Kommunal Rapport, som peker ut Audnedal som en av landets aller beste kommuner og bo i. "Og det kan umulig være noen ulempe at det ser så fint ut i kommunen deres som det gjør nå når vi ser ut over her" fortsatte han. I talen gav han også en peptalk til småkommuner som må arbeide hardt for å hindre fraflytting. "Dere tilrettelegger undervisning i framtidsrettede yrker som vi vil trenge mer av i Norge og som kraftfylket Vest-Agder vil ha spesielt behov for" pekte han på.

Kronprinsen fortalte også at filmen Yohan - barnevandreren hadde gjort inntrykk på ham, og han minnet om at Norge på den tiden var  på utviklingsnivå med dagens Burundi. "Det er et tankekors som bør gjøre oss ydmyke og takknemlige, og som gir oss mulighet til å hjelpe andre land i verden som er mindre heldige enn oss selv."

Ordfører Tønnes Seland presenterte så kommunen vår på velkjent vis, og pekte på mangfoldet av de friviliige lag og foreningene i kommunen som den viktigstiste trivselsfaktoren for det gode liv i Audnedal. Han takket også innbyggerne for den store dugnadsinnsatsen som legges ned daglig for å skape aktiviteter. Han pekte også på den lave arbeidsledigheten og av de to gamle kirkene vi er veldig stolte av. Senere på dagen skulle nettopp Grindheim kyrkje vises fram for Kronprinsparet.

Det samme skulle den nye turstien ved Byremoparken. Kronprinsesse Mette-Marit fikk æren av å klippe snora for den offisielle åpninga av Byremoparken. Noe ordføreren mente kom til å bli "helt konge".

fotograf: Tor Olav RydlendeStørst inntrykk av talerne var det kanskje likevel den unge elevrådsleder på Byremo VGS som gjorde. Hun presenterte den videregående skolen ved å peke på viktigheten av at det ble stilt krav til elevene. "Krav vil si at lærerne har tro på oss, og følelsen av å lykkes er noe som føles veldig bra" sa Anna Celine Foss Stray til en lydhør forsamling på rundt 1/3 av Audnedals befolkning. Hun pekte videre på mulighetene skolen gav for videreutdanning. "Her på bygda går vi i små klasser med færre elever enn i byene. Det gjør at vi får mye tettere oppfølging av lærerne, blitt trygge på oss selv og nærmiljøet vårt" fortsatte hun. Hun fortalte også om de mange internasjonale prosjektene skolen var en del av. Dette pekte hun på som det elevene kanskje lærte aller mest av.

"Skolen er fremtida vår. Det vi gjør her kommer vi til og ta med oss for alltid. Det er viktig med en god skole, gode lærere og et godt miljø. Det har vi her på Byremo" fortsatte hun mens hun igjen pekte på viktigheten av at de ble så godt sett av lærerne, som dermed lettere kunne plukke opp på elevenes utfordringer. "Hvis jeg noensinne får barn, vil jeg at de skal ha de samme mulighetene som jeg har hatt her så nær hjemmet mitt" avsluttet hun.

Så var det Liv Birkeland fra Audnedal historielag som tok over med en tekst om arbeidsvandringene i Audnedal. Her pekte hun på at arbeidsutvandrigenen har foregått helt siden midten av 1700-tallet. Men heimkjære som Audnedølene er og var, kom de ofte tilbake til Audnedal etter en stund. Hun snakket om arbeidsreiser til både Nederland, Hallingdal, Hemsedal og Amerika. I tillegg kommer også den mer triste historien om barnevandringene som både Kronprinsen og ordføreren var inne på i sine taler. 

"Nå har strømmen snudd, og folk kommer til oss for å få arbeid" pekte hun avslutningsvis på.

Etter at programmet på Byremosanden var over, tok Deres Kongelige Høyheter med seg 2. og 7. klasse ved Byremo barneskole på en spasertur i den nye turløypa. Her ble også snorklippingen foretatt.

Mens resten av de skuelysnte spaserte mot Byremo bedehus for og etterhvert kunne få seg ei gratis pølse eller to, vendte kortesjen limousinnesa mot Grindheim kyrkje, hvor Gunn Elise Helle viste paret rundt i den gamle flotte trekirka fra 1783 med all sin historie. 

fotograf: Berit K. HøylandMed samtlige skoler og barnehager i kommunen plassert utenfor Byremo bedehus, ble det svært folksomt også her. Da politimotorsyklene nærmet seg var det mange sultne barn som ventet litt utålmodig på at festen kunne fortsette. Og det gjorde den. Med lunsj for inviterte inne på bedehuset. Men før de kom så langt ble de møtt av et fantastisk flott felles barnekor fra Konsmo og Byremo, som rørte Kronprinsparet med to sanger på bedehustrappa. Ja Kronprinsesse Mette-Marit ble så gira at hun sang med på det hun kunne. Det kristne barnearbeidet står veldig sterkt i kommunen, og de fikk virkelig vist seg fram med både rim og rytme i fullt monn.

Etter lunsj med representanter for de frivillige lag og foreninger i kommunen måtte Kronprinsparet reise videre på sitt besøk i fylket. 

Audnedal kommune takker Kronprinsparet for besøket og innbyggere så hjertelig for oppmøtet som satte slik en flott farge på denne flotte dagen.

Under kan du se enda flere bilder fra dagen.

 

fotgrafer: Berit K. Høyland, Tor Olav Rydlende og Hallgeir Fiddan

 

Se flere bilder fra fotograf Tor Olav Rydlende på hans hjemmeside. 

 

Under her kan dere lese hva media skriver om besøket:

Aftenposten - Kronprinsparet på vei til "Norges beste kommune"

NRK Sørlandet - – Jeg spurte om de bor på slottet

L-a.no - Med Seland i spissen

L-a.no - Se bilder fra Kronprinsparets besøk

Kongehuset.no - I Audnedal og Åseral

Side2.no - Hallelujastemning i bedehusland

Vi tar gjerne i mot både flere bilder og eventuelt flere nettlinker som skriver om besøket.